Mahdollisuudet vaikuttaa

Valtaosa vastaajista katsoi pysyvänsä vaikuttamaan taloyhtiön asioihin. Vaikuttamiskanavia on useita, joista tärkein on yhtiökokous. Muita kanavia ovat erilaiset työryhmät, joissa tarvittaessa käsitellään jotain taloyhtiöön liittyvää asiaa. Myös asioiden tuominen hallituksen tai isännöitsijän tietoon toimii hyvänä vaikutuskanavana. Asioihin voi myös vaikuttaa kiinteistöhuollon kautta, varsinkin jos kyseinen asia liittyy kiinteistöhuollon toimenkuvaan (esimerkiksi vikailmoitukset).

Vaikutusmahdollisuudet

Vaikutuskanavat ovat kaikille asukkaille samat, eroa osakkaan ja vuokralaisen välillä ei ole. Päätökset tekevät aina osakkaat yhtiökokouksessa ja hallitus oman mandaattinsa puitteissa kokousten välillä. Vuokralaisella on oikeus ottaa kantaa asioihin silloin kun ne koskettavat myös häntä ja myös osallistua asiaa käsittelevään yhtiökokoukseen. Vuokranantaja toimii myös hyvänä vaikutuskanavana taloyhtiön suuntaan.

Vaikuttaminen edellyttää kuitenkin asukkaalta omaa aktiivisuutta. "Pihaparlamentissa" tehdyt esitykset eivät kirjaudu mihinkään ja jäävät todennäköisesti myös toteutumatta. Hallitus pyrkii huomioimaan myös tämänkaltaiset esitykset, edellyttäen ettei niistä koidu suuria kustannuksia. Isommat asiat, joita isännöitsijä tai hallitus ole tuonut esille, kannattaa saattaa yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Osakkailla on oikeus saattaa haluamansa asia yhtiökokouksen päätettäväksi. Kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen, missä aikataulussa esitys on tehtävä. Mikäli se ei ehdi mukaan kokouskutsuun, siirtyy asia seuraavaan mahdolliseen kokoukseen (nykyisellä kokousaikataululla vuoden päähän).