Osallistuminen hallitukseen

Osallistuminen hallitukseen

Taloyhtiöiden hallituksiin on perinteisesti ollut vaikea saada halukkaita jäseniä. Voisi olettaa että yhteisistä ja myös omista asioista huolehtiminen kiinnostaisi vähintäänkin kulut maksavaa osapuolta. Syynä passiivisuuteen ja haluttomuuteen ottaa vastuuta asioiden hoidosta saattaa olla viime vuosina esille tulleet tapaukset joissa hallitusten ja hallituksen jäsenten vastuuta on käsitelty.

Kuten jo ennen kyselyä oli odotettavissa, hallitustyöskentely ei kovinkaan montaa asukasta kiinnosta. Kaikkiaan vain 7 vastaajaa kuitenkin ilmoitti kiinnostuksensa olla mukana hallituksessa.

Kiinnostusta hallitustyöskentelyyn kysyttiin kaikilta, myös vuokralaisilta. Käytännössähän hallituksen jäsenyyttä ei ole rajattu vain osakkaille. Hallituksen jäseneksi kuitenkin sopivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki maapallolla asuvat luonnolliset henkilöt, riippumatta siitä onko henkilöllä mitään suhdetta taloyhtiöön. Asunto-osakeyhtiölaissa hallituksen jäsenen kelpoisuudet on lueteltu seuraavalla tavalla (AOYL 7. luku §10):

Hallituksen jäsenen kelpoisuus

Hallituksen jäsenenä ei voi olla oikeushenkilö eikä alaikäinen tai se, jolle on määrätty edunvalvoja, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu tai joka on konkurssissa. Liiketoimintakiellon vaikutuksesta kelpoisuuteen säädetään liiketoimintakiellosta annetussa laissa (1059/1985).

Vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä on oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella, jollei rekisteriviranomainen myönnä yhtiölle lupaa poiketa tästä.

Osallistuminen taloyhtiön asioista päättämiseen ei edellytä korkeaa koulutusta. Toki toimintaan sisältyy paljon asioita joka eivät kuulu "yleissivistykseen", voi asiat opetella melko helposti. Kiinnostuneille on tarjolla opaskirjoja ja netistä löytyy laaja kirjo erilaisia ohjeita, teksteistä videoleikkeisiin. Hallitus päättää itse kokousajankohtansa ja yleensä kokoukset pidetään silloin, kun aika sopii mahdollisimman monelle jäsenelle.

Kiinteistöliitto julkaisee runsaasti asian liittyvää materiaalia ja näitä ohjeita löytyy myös taloyhtiön "kirjastosta" (INFO-piste, B-talo). Liitto järjestää myös koulutustilaisuuksia joihin osallistuminen on jäsenyhteisöille ilmaista (Rommakko on jäsen!). Myös Isännöintiliitto julkaisee oppaita osakkaiden avuksi - tällainen opas jaettiin kuluneen kevään yhtiökokouskutsujen yhteydessä kaikille osakkaille. Myös nämä oppaat löytyvät INFO-pisteestä.

Hallituksen jäsenyyttä kannattaa joka tapauksessa kokeilla! Siinä ei menetä mitään mutta vastapainoksi saa hyvää kokemusta asioiden hoidosta. Rommakossa myös varajäsenet on pidetty aktiivisesti mukana ja varajäsenet on kutsuttu myös mukaan kaikkiin kokouksiin. Näin pyritään pitämään varajäsenet myös ajan tasalla hallituksen toiminnasta ja välttämään tilanteita, joissa varajäsenet joutuisivat käsittelemään asioita joihin he eivät ole päässeet tutustumaan kunnolla.