Laajakaista | Yleistä

Taloyhtiön kaikki huoneistot sekä liiketilat on kytketty kiinteään laajakaistaan. Laajakaistan saa käyttöön ilman mitään eritysitoimenpiteitä ilmoittaessaan siitä esim. muuton yhteydessä. Huoneistossa liittymä sijaitsee puhelinpistokkeen kanssa samassa pistorasiassa. Jos yhteys ei toimi, tarkista että linjat on kytketty huoneistokohtaisessa tietoliikennejakokaapissa (sulaketaulun yhteydessä oleva pienempi kaappi). Mikäli et saa yhteyttä toimimaan, ota ENSIN yhteys taloyhtiön hallitukseen. 99% "vioista" on ihan paikkallisia ja suurin osa johtuu itselle hankitusta reitittimesä ja eikä kovin usein näissä tapauksissa edes ole kyse viasta vaan joku kytkentä, asetus tms on jäänyt tekemättä tai on kytketty väärin.

JOS yhteys pätkii tai on ertyisen hidas käytettäessä wlan -reititintä (WiFi), tee näin:
  • Kytke tietokone KAAPELILLA VERKKOON (joko suoraan ATK-kaapista tai erillisestä Puhelin/ATK -pistorasiasta mikäli netti on kyteketty sinne.
  • Testaa netin nopeus kiinteässä yhetydessä alla olevasta testauslinkista (Nopeustesti NetPlazaan).
  • JOS nopeus on 70-100M molempiin suuntiin, verkko on kunnossa ja mahdollinen vika on omissa laitteissa (reititin?).
  • Mikäli yhteys ei toimi kunnolla kiinteässä verkossa, ota välittömästi yhteys taloyhtiön edustajaan.

Käyttöönotto | Rekisteröityminen

Käyttöönotto tapahtuu liittämällä tietokone (tai erillinen reititin silloin kun halutaan jakaa yhteyttä huoneiston sisällä) suoraan laajakaistapistokkeeseen - MITÄÄN MODEEMEJA EI TARVITA!. Käyttöönotto vaatii rekisteröitymisen ensimmäisellä yhteyskerralla (lue Uutiset 2018-12-13). Käyttöoikeus on voimassa siihen saakka kunnes käyttäjä muuttaa pois huoneistosta.

Käyttösäännöt kokonaisuudessaan >

Asetukset

Yhteyden vaatimista asetuksista löytyy lisätietoja palvelun tarjoajan kotisivulta.

Jos yhteytesi on jo toiminnassa, voit tarkistaa yhteyden nopeuden Netplazan nopeusmittarista. Mittari näyttää kiinteistön todellisen yhteysnopeuden yleiseen verkkoon HUONEISTON KIINTEÄSTÄ YHTEYDESTÄ. Nopeustaso on tällä hetkellä maksimissaan noin 100/100M (2018 - TESTAA NYT).

nettinopeus 2021

Oma Wlan -tukiasema

Voit jakaa huoneiston nettiyhteyden ottamalla käyttöön Wlan -tukiaseman/reititimen. Näiden hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä muutamiin satoihin euroihin. Noin 50€:lla saa jo kohtuullisen hyvän laitteen.

Reititin kannattaa sijoittaa huoneiston sähkökeskuksen yhteydessä olevaan tietoliikennekaappiin. Siihen tulee huoneiston laajakaistalinja ja seillä on myös laitteen tarvitsema sähkö valmiina. Oma Wlan kannattaa myös SUOJATA. Suojaamaton verkko vetää puoleensa lähellä olevien laitteiden yhteydet ja hidastaa ja hankaloittaa yhteyksiä niistä. Pahiten kuitenkin kärsii omat yhteydet, sillä ne hidastuvat ja jopa tukkeutuvat ajoittain. Myös omien laitteistojesi tietoturva on suuressa vaarassa sillä samassa reitittimessä olevista laitteista voi päästä esimerkiksi käyttämääsi tietokoneeseen.

Huomioithan myös että välissä oleva Wlan-tukiasema hidastaa jonkin verran nopeuksa. Huoneistoon tulevaa 100/100M yhetyttä ei yleensä pysty saavuttamaan - poikkeuksen voi tehdä jotkut kalliimmat tukiasemat. Mikäli Wlan tukiasemassa on käytössä myös 5G-vaihtoehto, kannattaa se ottaa käyttöön. Sillä saadan langaton nopeus vastaamaan liki kiinteää, saapuvaa nopeutta. Toisaalta esim 50/50M yhteydellä pystyy verkkoa käyttämään ilman verkon mahdollista hidastumista huomaa, edes siinä tapauksessa että oman Wlan -tukiaseman kautta nettiyhteyttä käyttää samanaikaisesti useat laitteet (tietokoneet, puhelimet, televisiot yms).